Sisilialainen appelsiinisalaatti – Insalata di arance

sisilialainen appelsiinisalaatti

Appelsiinisalaatti sisilialaisittain on raikas ja maukas yhdistelmä appelsiinin makeutta, oliivien suolaisuutta ja punasipulin voimakkuutta.

Sisilialainen appelsiinisalaatti tuo vaihtelua salaattilisukkeisiin. Se hurmaa raikkaudellaan. Parhaimmalta se maistuisi, jos siihen voisi käyttää Sisilian tai Etelä-Italian auringossa kypsyneitä punasipuleita. Jos matkustat niille seuduille, varaa matkalaukkuun tilaa yhdelle punasipuliletille – et kadu. Esimerkiksi Tropean punasipulit ovat maailmankuulut makeudestaan. Niitä voi haukata kuin omenaa, niin sävyisä on niiden maku.

Jos haluat loiventaa suomalaisen punasipulin usein hyvinkin ärhäkkää makua, marinoi punasipuleita ennen salaatin valmistusta. Pikatien marinointiin tarjoaa Rajamäen uusi, tai ainakin minulle uusi pikkelöintiliemi. Se toimii hyvin punasipulin marinoinnissa. Kokeilin myös italialaisten niksiä, liottaa ohuiksi suikaleiksi leikattua punasipulia 10-15 minuuttia kylmässä vedessä. Se poisti jonkun verran punasipulin ärhäkkyyttä, säilyttää salaatin alkuperäismaun ja punasipulin rapsakan rakenteen. Ärhäkkyys ei välttämättä katoa kokonaan.

Veriappelsiinien aikaan salaattiin kannattaa yhdistää sisilialaisia veriappelsiineja tavallisten appelsiinien joukkoon. Perinteisen ohjeen mukaan tässä salaatissa käytetään mustia oliiveja, mutta kaapistani löytyi vihreitä kivettömiä, chilillä säväytettyjä ja ne toivat mukavasti ryhtiä salaattiin.

Appelsiinisalaatti maistuu mainiolta kala-, kasvis- tai broileriaterin lisukkeena. Kokeile sitä esimerkiksi yrttimaustetun nieriän tai mehevien, timjamilla maustettujen broilerinfileiden kanssa. Sisilialainen appelsiinisalaatti maistuu myös mausteisten lihapullien ja marokkolaisin maustein höystetyn kuskusin lisukkeena.

Sisilialainen appelsiinisalaatti

2 veriappelsiinia
2-3 appelsiinia
1 punasipuli ( vedessä liotettuna tai marinoituna)
1 – 1 1/2 dl oliiveja
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
3 isoa basilikan lehteä revittyinä

Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Loivenna makua liottamalla suikaleita kylmässä vedessä noin 10-15 minuuttia. Siivilöi sen jälkeen punasipuli. Voit myös marinoida sipulisuikaleet tai käyttää sellaisenaan.

Kuori appelsiinit, leikkaa lohkot kalvottomiksi ja laita kulhoon. Lisää joukkoon punaisipuli, oliivit ja basilikan lehdet. Mausta salaatti oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla.

Saatat pitää myös juustolla höystetystä sitrussalaatista tai breasola-appelsiinisalaatista.


Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s