Kantarellirisotto helppo, nopea ja niin herkullinen

kantarellirisotto

Sienestin lähiostarin hedelmä-ja vihannesosastolla. Saaliiksi tuli vajaa litra kantarelleja. noin puolet humpsahti tähän kantarellirisottoon, josta tuli mehevä.

Kantarellirisotto on syyskauden lempiruokiani. Kantarellit ovat yksi parhaimmista risoton raaka-aineista. Ne tuovat risottoon paitsi makua myös uskomattoman mehevyyden, jonka viimeistelevät valkoviini, voi ja tuoreet yrtit. Parhaimmillaan kantarellirisotto on pehmeän täyteläistä haarukoitavaa.

Olen italialaisen keittiön ja ruoan uskollinen ihailija. Kuuluun kuitenkin siihen outoon joukkoon, joka pitää pehmeäriisisestä risotosta. Raaka riisi ja sen narskuminen hampaissa on mulle kauhistus. Jos siis haluat risotossasi purutuntunmaa, älä noudata tämän reseptin keittoaikoja.

Tarjoa risotto sellaisenaan tai liha-tai kalaruoan kaverina, kokeile esimerksi paistettujen ahventen tai italialaisittain valmistetun sitruunakanan kanssa.

Kantarellirisotto

Kantarellirisotto

6 hengelle

1 valkosipulinkynsi
2 pientä tai yksi isompi salottisipuli
300-400 g kantarelleja
2 rkl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä (arborio tai carnaroli)
1 dl valkoviiniä
n. 1 l kasvis-tai kanalientä
1/2 ruukkua lehtipersiljaa tai basilikaa
30-50 g voita
1/4 – 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

  1. Puhdista kantarellit harjaamalla ne pullasudilla ja paloittele isot sienet, pienet voi jättää kokonaiseksi.
  2. Kuori ja hienonna valkosipuli ja salottisipulit. Laita kasvis-tai kanaliemi kiehumaan kattilaan.
  3. Paahda sieniä kuivalla pannulla ilman rasvaa, jotta niistä lähtevä neste haihtuu. Siirrä sitten kantarellipannu sivuun.
  4. Lämmitä kattila, lisää sinne oliiviöljy ja sipulit. Kuullota sipulit läpikuultaviksi.
  5. Lisää kattilaan risottoriisi ja kuullota sitä hetki sipuleiden kanssa. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen haihtua lähes kokonaan.
  6. Aloita sen jälkeen kasvis-tai kanaliemen lisääminen. Lisää lientä vähän (n. 2 dl) kerrallaan ja jatka kypsentämistä sekoitellen, niin, että riisi peittyy nesteeseen tasaisesti. Lisää lientä aina edellisen satsin imeydyttyä, älä anna risoton kuivua.
  7. Kypsennä kunnes riisi on pehmeää, ei kuitenkaan löllöä, aikaa kuluu riisilaadusta riippuen noin 18-20 minuuttia. (Purutuntumaa kaipaavien kannattanee kypsentää 15-18 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.)
  8. Lisää kantarellit ja nokare voita risottoon. Raasta parmesaani, hienonna persilja ja lisää ne risoton joukkoon. Maista ja mausta suolalla ja halutessasi mustapippurilla.
  9. Tarjoa kantarellirisotto heti.

Saatat pitää myös basilikarisotosta, punajuuririsotosta tai myskikurpitsarisotosta.

Jätä kommentti