Basilikarisottoa

basilikarisotto

Risotto on meidän perheen suosikkiruokia. Suuri huoleni onkin: mitä jos joku meistä kyllästyy siiheen? Onneksi risoton maustamisvaihtoehtoja on monia. Tällä kertaa kokeiltiin basilikaa.

Käytän yleensä parmesaania risotossa, mutta viime päivien uutisointi Po-joen alueen lehmien elinolosuhteista saa miettimään muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi pecorino-juustoa. Se on valmistettu lampaanmaidosta. Tosin sitä en tiedä, miten hyvin lampaita hoidetaan Italiassa. Mutta, kunnes sertifikaatit varmistavat lehmien elon ja olon, olen korvaavalla kannalla.

Vaikka tämän basilikarisoton teossa on muutama vaihe enemmän kuin aiemmin tekemisssäni, sujuvat ne hyvin nopeasti. Basilika, valkosipuli, tilkka oliiviöljyä ja tarvittaessa isompi tilkka kasvislientä soseutetaan tehosekoittimella. Toinen sose tehdään sipulista. Sipuli kuullotetaan ensin pannulla ja sitten ajetaan sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.

Löysin tämän soseutusvinkin Jotain maukasta -blogin basilikarisoton reseptistä. Näin tehden purutuntumaa risotossa tarjoaa riisi, ei sipuli:) Allaoleva resepti on mukailtu tuosta reseptistä,  lähinnä kilpauimaria ja mua varten. Vähensin aika lailla voita, juustoa sekä öljyä. Hyvää tuli silti.

Basilikarisotto

basilikasose
1-2 rkl oliiviöljyä
3 rkl kasvislientä
1 ruukku basilikaa
2 valkosipulin kynttä
sipulisose
2 salottisipulia silputtuna
tilkka oliiviöljyä
risotto
2,5 dl arborio tai carnaroli-riisiä
1,5  dl kuivaa proseccoa
sipulisose
6 dl kana- tai kasvislientä
50 g voita
basilikasose
noin 50 g pecorinolastuja

Tee ensin basilikasose. Aja basilikanlehdet, valkosipuli, kasvisliemi ja oliiviöljytilkka tehosekoittimessa sileäksi. Jätä odottamaan.

Pilko salottisipulit pieneksi. Kuullota niitä pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Älä anna niiden ruskistua. Aja sipulit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi massaksi.

Valmista risotto. Keitä kasvisliemi. Kuullota riisi oliiviöljytilkassa kasarissa.
Ole varovainen, liian pitkässä kuullotuksessa riisi ”sulkeutuu”, eikä enää imekään nestettä.

Lisää prosecco ja keitä kunnes viini on imeytynyt. Lisää sipulisose hyvin sekoittaen.  Ala lisätä kasvislientä noin desi kerrallaan, hyvin sekoittaen.. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Muista hämmentää kunnolla nestettä lisätessäsi. Jatka tätä kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin al dente eli vain aavistuksen napakkaa. Keittoaika on yleensä reilu vartti. Arvioi hämmennellessäsi nesteen määrä, risoton kuluu jäädä löysäksi. Yleensä varaudun vähän liiallisella liemimäärällä, toisinaan riittää jo reilu 6 dl.

Kun risotto on kypsynyt lähes valmiiksi lisää basilikasose ja nokare voita. Sekoita hyvin.

Kun risotto on valmista, lisää loput voista ja pecorino-lastut. Säästä halutessasi muutama lastu koristeeksi ja asettele muutama basilikanlehti koristeeksi. Tarjoa risotto samantien väliruokana tai pääruokana.

Saatat pitää myös näistä risottoresepteistä:

Punajuuririsotto 
Kesäkurpitsarisotto
Myskikurpitsarisotto
Sitruunarisotto

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s