Kesäkurpitsarisotossa yhdistyvät kolme huippumakua

Kesäkurpitsarisotto

Risotosta on moneksi. Käyttämällä eri vihanneksia satokauden mukaan, tai maustamalla sen eri yrteillä saat vaihtelua ruokapöytään. Tällä kertaa kaupasta löytyi ihanan napakoita ja pieniä kesäkurpitsoja, joista syntyy parmesaanin ja valkosipulin maustamana herkullinen risotto.

Kesäkurpitsarisotto

50 g voita
loraus oliiviöljyä
2 pientä kesäkurpitsaa tai yksi iso
2 salottisipulia silputtuna
1 valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna
2,5 dl arborio tai carnaroli-riisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
6 – 9 dl kana- tai kasvislientä
noin 75 g parmesaanilastuja
Koristeluun: basilikanlehtiä (ja parmesaanilastuja)

Pese, pilko kesäkurpitsa kuutioiksi.

Keitä kana- tai kasvisliemi.

Paahda kesäkurpitsakuutiot pannulla tilkassa oliiviöljyä. Mausta suolalla ja siirrä sivuun odottamaan.

Sulata nokare voita kattilassa, lorauta joukkoon tilkka oliviiöljyä ja kuullota silputtuja salottisipuleja sekä valkosipuleita kunnes ne ovat pehmeitä.

Lisää riisi ja kuullota hetki. Ole varovainen, liian pitkässä kuullotuksessa riisi ”sulkeutuu”, eikä enää imekään nestettä.

Lisää valkoviini ja keitä kunnes viini on imeytynyt. Ala lisätä kanalientä noin desi kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Muista hämmentää kunnolla nestettä lisätessäsi. Jatka tätä kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin al dente eli vain aavistuksen napakkaa. Keittoaika on yleensä reilu vartti. Kun risotto on kypsynyt noin 7 minuuttia, lisää paahdetut kesäkurpitsakuutiot. Arvioi hämmennellessäsi nesteen määrä, risoton kuluu jäädä löysäksi. Yleensä varaudun vähän liiallisella liemimäärällä, toisinaan riittää jo reilu 6 dl.

Kun risotto alkaa olla lähes valmista, lisää loput voista ja parmesaanilastut. Säästä halutessasi muutama lastu koristeeksi. Tarjoa risotto samantien väliruokana tai pääruokana, basilikan lehdillä koristeltuna – kuten itse haluat.

Saatat pitää myös sitruunarisotosta tai risotosta Milanon tapaan.

Jätä kommentti