Risotto Milanon tapaan eli sahramilla maustettuna

Risoton valmistaminen ei ole vaikeaa, se vaatii vain noin vartin paneutumista, hämmentämista, nesteen lisäilyä ja lopputulokseksi saat pehmeän ja täyteläisen riisiruoan.

Italian sana risotto tarkoittaa pientä riisiä. Risotto valmistetaankin tärkkelyspitoisesta risottoriisistä, joka imee itseensä runsaasti keitinlientä, muuttumatta kuitenkaan puuroksi.  Lähes kaikista kaupoista löytyy risottoon sopivia arborio-tai carnaroli -riisilajikkeita. Tässä ei kannata fuskata, sillä pitkäjyväisestä riisistä, ei risottoa synny.

Italiassa risottoa tarjotaan yleensä antipaston (alkupalat) jälkeen väliruokana (primo piatto). Moukkamaista tai ei, meillä risotto ja paistetut kampasimpukat ovat juhlavan perjantai-illan herkkua ihan pääruokana. Alkuun raikasta salaattia ja illan ateria on siinä.

Risotto milanolaisittain sahramilla maustettuna

50 g voita
loraus oliiviöljyä
2 salottisipulia silputtuna
(1 pieni valkosipulinkynsi pieneksi pilkottuna)
2,5 dl arborio tai carnaroli-riisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
6 -9 dl kana- tai lihalientä
noin 75 g parmesaanilastuja (muutama koristeluun)
pari hyppysellistä sahramia

Keitä kana- tai lihaliemi.

Sulata nokare voita kattilassa, lorauta joukkoon tilkka oliviiöljyä ja kuullota silputtuja salottisipuleja, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lisää riisi ja kuullota hetki. Ole varovainen, liian pitkässä kuullotuksessa riisi ”sulkeutuu”, eikä enää imekään nestettä.

Lisää valkoviini ja keitä kunnes viini on imeytynyt. Ala lisätä kanalientä noin desi kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Muista hämmentää kunnolla nestettä lisätessäsi. Jatka tätä kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin al dente eli vain aavistuksen napakkaa. Keittoaika on yleensä reilu vartti. Kun risotto on kypsynyt noin viisi minuuttia, lisää sahrami. Arvioi hämmennellessäsi nesteen määrä, risoton kuluu jäädä löysäksi. Yleensä varaudun vähän liiallisella liemimäärällä, toisinaan riittää jo reilu 6 dl.

Kun risotto alkaa olla lähes valmista, lisää loput voista ja parmesaanilastut. Säästä muutama lastu koristeeksi. Lisää lopuksi voita ja parmesaani. Tarjoa risotto samantien väliruokana tai pääruokana – kuten itse haluat.

Risoton päälle voi vielä pirskauttaa  hivenen balsamico-etikkaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s