Lohikeitto ja Västerbotten-juustokreemi

Lohikeitto ja Västerbotten-juustokreemi

Vahvalieminen lohikeitto ja ranskankermasta ja Västerbotten-juustosta tehty kreemi ovat tajunnan räjäyttävä makuyhdistelmä.

Lohikeitto saa juhlavan viikonloppuilmeen, kun soppakattilaan lisää perinteisten porkkanoiden ja perunoiden tilalle erivärisiä paprikoita, tomaatteja, timjamia, valkosipulia ja viiniä. Välimerellinen keitto höystetään lopuksi upeasta Västerbotten-juustosta tehdyllä kreemillä. Tästä ei kalakeitto parane.

Älkää luulko, että kehun itseäni tämän reseptin kehittäjänä. Reseptin jäljet johtavat parin vuoden takaiseen ruotsalaislehteen, muistaakseni Vintermat-nimiseen Landtidningenin erikoisnumeroon. Kerran kokeilin kalakeittoa tällä reseptillä, enkä enää irti päästä. Nyt haluan jakaa tämän huikean keiton ohjeen teille, toivottavasti tämä lohikeitto maistuu.

Lohikeitto ja Västerbotten-kreemi

4 annosta

1 iso porkkana tai kaksi pientä
50 g juuriselleriä
1 vihreä paprika
1 keltainen paprika
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä vihannesten kuullottamiseen
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
7 dl vahvaa kalalientä
noin 400 g kirsikkatomaatteja
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
500 g lohifileetä
suolaa
mustapippuria myllystä
timjaminoksia
Västerbotten-kreemi
2 dl Västerbotten-juustoa raastettuna
2 dl ranskankermaa
1/2 tl hunajaa

  1. Pese, kuori ja viipaloi porkkana. Kuori juuriselleri ja kuutioi se noin 2×2 cm:n paloiksi. Pese ja leikkaa paprikat paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
  2. Kuumenna öljy isossa padassa tai paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota öljyssä ensin pari minuuttia porkkanoita ja juurisellerin paloja. Lisää sitten pataan paprikat, sipuli- ja valkosipulihakkelus ja vielä tomaattipyree. Anna ainesten paahtua padassa noin minuutin verran, sekoittele. Kaada sitten päälle viini. Viini saa kiehua kasvisten kanssa muutaman minuutin. Lisää sitten pataan kalaliemi, tomaatit ja timjami.
  3. Anna keiton kiehua hiljalleen ilman kantta, kunnes porkkanat ja juuriselleri ovat pehmenneet. Aikaa kuluu noin 5-6 minuuttia. Murskaa kirsikkatomaatteja hieman kauhalla tai perunanuijalla, jotta ne antavat makunsa keittoliemeen.
  4. Leikkaa lohifilee 2×2 cm:n paloiksi ja lisää kalapalat pataan. Anna keiton kiehua vielä 3-4 minuuttia, kunnes kala on kypsää, muttei kuitenkaan muussaannu. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Mausta keitto oman maun mukaan mustapippurilla.
  5. Tee Västerbotten-kreemi. Raasta juusto ja sekoita se kulhossa ranskankermaan. Mausta hunajalla.
  6. Tarjoa lohikeitto kreemin kanssa ja koristele annos timjaminoksalla.

Saatat pitää myös bouillabaisse-tyyppisestä kalakeitosta.

Lisää maukkaita kalakeittoreseptejä:
Jotain maukasta: Savusiikachowder
Anna.fi/Ruoka: Intialainen kalakeitto


Jätä kommentti