Pasta puttanesca valmistuu hetkessä

Pasta puttanesca

Pasta puttanesca on tomaattipohjainen helppotekoinen pasta, joka saa ihanan maun oliiveista, kapriksista, chilistä ja sardellifileistä.

Pasta puttanesca tai pasta alla puttanesca, jota todennäköisesti syntyhetkellään kutsuttiin nimellä aulive e chiapparielle (oliiveja ja kapriksia) on tarinoiden mukaan keksitty Campanian alueella, Napolissa ehkä jo 1900-luvun alussa. Napolilaiseen puttanesca-versioon ei kertomusten mukaan alun perin kuuluneet sardellifileet.

Puttanesca-nimitys tälle oliivi-kaprispastalle on ehkä tullut vasta toisen maailmansodan jälkeen. Pasta puttanesca käännetään yleisimmin pastaa ilotytön (una puttana) tapaan. Eräs tarina kertoo sen syntyneen jossain Napolin espajalaisten korttelien ilotaloista. Toisen kertomuksen mukaan pasta puttanesca syntyikin Ischian saarella ravintolassa, jossa nälkäiset asiakkaat olivat pyytäneet omistajaa tekemään ”una puttanata qualsiasi” eli kyhäämään kasaan jotain ”hemmetin simppeliä” (tämä lienee nätti käännös) käsillä olevista aineksista. Hotellin omistajalla sattui tuolloin olemaan keittiössään tomaatteja, oliiveja ja kapriksia ja niistä syntyi puttanesca-kastike.

Oli miten oli, puttanesca-pasta on helppo ja nopea tehdä eikä aineksiakaan ole tuhottomasti. Sardellifileet yhdessä oliivien ja kapristen kanssa tuovat pastaan upean maun. Jos pidät miedommasta sardellin mausta, käytä kastikkeeseen vain 4-6 fileetä. Itse lisäsin kahdeksan fileetä, mutta suolaa ei sitten kastikkeeseen tarvittukaan.

On makuasia minkä pastan puttanesca-kastikkeen kanssa haluaa valmistaa. Klassisimmat pastalajit puttanescan seuraan lienevät spagetti, vermisselli (spagettia ohuempi nauhamainen pasta) tai penne-pasta. Oma valintani on mini penne rigate, se vähän pienempi, putkimainen penne-pasta.

Pasta puttanesca

Pasta puttanesca

4 annosta

400 g penne-pastaa tai spagettia
Puttanesca-kastike
2 valkosipulinkynttä
(1 salottisipuli)
2 pientä tai yksi iso chili
6-8 kpl sardellifileitä
400 g säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 dl vihreitä tai mustia oliiveja
1 rkl kapriksia
2 rkl tomaattipyrettä
1/2 tl sokeria
1/4 tl rouhittua mustapippuria
Viimeistelyyn
1/2 dl – 1 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan runsaassa suolalla maustetussa vedessä.

2. Hienonna salottisipuli, valkosipulinkynnet ja chilit. Jos pidät miedommasta kastikkeesta, poista chileistä siemenet ennen hienontamista. Kuumenna pannu tai kasari ja lisää kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Kuullotta sipuleita ja chiliä hetki keskilämmöllä. Varo ruskistamasta valkosipulia, ettei siitä tule kitkerää. Lisää joukkoon hienonnetut sardellifileet, sekoita ja jatka kuullottamista hetki.

3. Lisää kasariin kirsikkatomaatit, tomaattipyree, sokeri, oliivit ja kaprikset. Anna kastikkeen kiehua noin viisi minuuttia.

4. Valuta kypsä pasta siivilässä ja nostele se kastikkeen joukkoon kasariin. Viimeistele hienonnetulla persiljalla. Tarjoa pasta puttanesca esimerkiksi focaccian kanssa.

Kokeile myös nduja-gnoccheja, vuohenjuustolla mehevöitettyä chorizo-vuokaa tai jokirapupastaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s