Herkullinen focaccia

Focaccia

Tuore, pehmeä, muhkea, sormisuolalla, rosmariinilla ja oliiviöljyllä höystetty leipä – voiko olla parempaa?

Focaccian kerrotaan alun perin olevan Keski-Italian (Toscana, Lazio) alueella eläneiden etruskien luomus. Toinen tarina kertoo sen olevan muinaisten roomalaisten keksintöä ja varmaan kolmas sanoo sen olevan lähtöisin Liguriasta. Oli miten oli, tänä päivänä sen on ainakin erityisen suosittua eri puolilla Italiaa ja siitä on monia alueellisia versioita.

Rosmariinilla maustettu focaccia, focaccia al rosmarino, toimii alkupalana, suupalana  proseccon kanssa tai ruoan kyljessä. Focaccian voi halkaista ja täyttää parmankinkulla ja nauttia lounaana tai piknik-eväänä kauniina kesäpäivänä.

Foccaccia-taikina on sukua pizza-taikinalle. Tarvitset taikinaan vain hiivaa, suolaa, vettä, vehnäjauhoja ja oliiviöljyä. Leivän pinnalle ripotellaan hyvää suolaa ja rosmariinia. Jos haluat maustaa leivän vielä oliiveilla, painele ne ennen paistamista peukalolla taikinaan. Muitakin yrttejä kannattaa kokeilla, esimerkiksi salviaa.

Tämä resepti on alunperin Hans Välimäen Koti keittiössä -kirjasta ja toimii loistavasti. Leivästä tulee muhkea, pehmeä ja herkullinen. Oliiviöljyä ei ohjeessa säästellä, mutta se ja hyvä suola ovatkin leivän juju.

Focaccia

50 g hiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
pinnalle
fleur de sel -suolaa tai jotain muuta hyvää sormisuolaa
tuoretta rosmariinia

Liota tovin huoneenlämmössä ollut hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa kulhossa reilut 10 minuuttia.

Peitä taikinakulho puhtaalla liinalla. Kohota taikinaa 20 minuuttia vedottomassa ja lämpimässä paikassa.

Taputtele taikina oliiviöljyllä valeltuun uunivuokaan noin sentin paksuiseksi levyksi.

Penslaa leivät ennen paistamista ronskisti oliiviöljyllä (leipä saa melkein uida oliiviöljyssä). Ripottele leivän päälle suolaa ja tuoretta rosmariinia.

Paista leipä 225-asteisessa uunissa, kunnes sen pinta on kullanruskea. Aikaa paistamiseen kuluu noin 20-25 minuuttia uunista riippuen.

 

Jätä kommentti