Nduja-gnocchit vievät makumatkalle Calabriaan

Njuda-gnocchit

Nduja-gnocchit tuovat mieleen Etelä-Italian helteiset illat, joihin toi lisälämpöä alueelle tyypillinen, voimakkaasti chilillä maustettu ruoka. Olin jo noin parissakymmenessä vuodessa unohtanut ndujan, kunnes törmäsin Henkka Alenin nduja-gnocchit -reseptiin hänen Instagram-tilillään. Tätä piti kokeilla heti.

Nduja on mausteinen salami tai oikeastaan salamitahna. Sianlihasta, rasvasta, suolasta ja tulisesta peperoncino-pippurista tehtyä tahnaa on tarjolla Calabriassa paahdetun leivän päällä, pizzan ja kastikkeiden maustajana.

Muistan, kun ostelin kotiin tuliaisia parin viikon matkan jälkeen ja joka paikassa oli tarjolla ndujaaa sekä Tropean punasipuleita. Sipuleita oli valtavissa leteissä, eikä tarvinnut miettiä kahta kertaa, mitä sujautin laukkuun. Missään en ole maistanut niin makeita punasipuleita ja niin vahvaa ndujaa kuin Tropeassa. Toivottavasti vielä joskus pääseen käymään siellä.

Nduja-tahna

Parin Calabrian matkan jälkeen nduja painui mielessäni unholaan, koska ei sitä missään ollut oikein tyrkyllä. Enää sitä ei tarvitse metsästää herkkukaupoista. Löysin tämän ohjeessa käyttämäni version ihan tavallisen supermarketin verkkokaupasta.

Kokeilin ensin Henri Alenin ohjeella tehtyä nduja-pastakastiketta, mutta olen sen verran tulisen ruoan perään, että kastikkeen kaksi teelusikallista salamitahnaa muuttui toisella kerralla kolmeksi ruokalusikalliseksi. Kannattaa siis aloittaa ensin pienellä erällä, maistella, maistella ja maistella sekä lisäillä sitten ndujaa pikkuhiljaa. Näin saat kastikkeesta juuri oman maun mukaisen.

Nduja-gnocchit tuli syötyä

Kolmen hengen perheessä nduja-gnocchit hupenivat hetkessä. Siitä todisteena tyhjiin ahmitut lautaset:)

Nduja-gnocchit

Nduja-gnocchit

500 g peruna-gnoccheja
1- 2 pientä salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä
1-3 rkl ndujaa
1/2 dl valkoviiniä
400 g hyvää tomaattimurskaa
suolaa
noin 1/2 tl sokeria
1 ruukku basilikaa hienonnettuna
Lisäksi
1 burrata

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipuli. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti ja lisää joukkoon nduja. Kaada sen jälkeen joukkoon valkoviini. Anna hetken kiehua. Lisää pannulle tomaattimurska ja sokeri. Hauduta kastiketta noin 20 minuuttia. Mausta suolalla.

Keitä gnocchit pakkauksen ohjeen mukaan runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kun ne ovat valmiit, nostele gnocchit reikäkauhalla varovasti kastikkeen joukkoon. Sekoita varovasti. Tarjoa nduja-gnocchit burratan kanssa.

Saatat pitää myös gnocchivuoasta – gnocchi alla sorrentina tai pastasta calabrialaisittain.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s