Siikatartar

Siikatartar

Siikatartar syntyy graavisiiasta. Alkuruoaksi sopiva herkkupala maustetaan tilillä ja hienoksi hakatulla sipulilla ja nautitaan sitruunalla maustetun ranskankerman tai smetanan kanssa.

Siikatartar tehdään silppuamalla graavattu siika, tilli ja sipuli hienoksi hakkelukseksi. Tartar-seos kasataan pieneen kahvikuppiin ja kumotaan lautaselle. Monet siikatartar-ohjeet neuvovat sekoittamaan joukkoon ranskankermaa, jolloin koko komeus on kauniimpi. Silti rakastan tätä versiota, jossa miedosti graavattu siika kohtaa tillin ja ripauksen sipulia.

Teemme siikatartaria yleensä vain joulun kalapöytään ja nautimme sen silloin keitettyjen perunoiden ja sitruunalla maustetun smetanan kanssa. Tämä kalatartar sopii myös saaristolaisleivän päälle.

Siikatartar

4 annosta

400 g graavattua siikafileetä
1 salottisipuli tai 1 pieni punasipuli
1 -2 rkl hienonnettua tilliä
Lisäksi
1 prk smetanaa tai creme fraichea
2 rkl sitruunamehua
1 sitruuna lohkoina

1. Leikkaa graavisiika ohuiksi siivuiksi ja siivut pieneksi silpuksi.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja tilli pieneksi silpuksi.

3. Sekoita siika, tilli ja sipuli kulhossa.

4. Huuhtaise pieni kuppi kylmällä vedellä. Laita kuppiin sopiva annos siikatartaria ja kumoa se tarjoiluvadille. Voit myös koota annoksen siikatartaria isoon lusikkaan kullekin ruokailijalle.

5. Mausta smetana sitruunamehulla ja laita tarjolle erilliseen pieneen kulhoon. Tarjoa tartar keitettyjen perunoiden, smetanan ja sitruunalohkojen kanssa.

Kokeile joulun kalapöytään myös lohipastramia tai lämminsavulohesta tehtyä savulohitahnaa.

Katso myös, miten graavataan siika Henri Alénin tapaan.

Jätä kommentti