Kalkkunapasta savukalkkunasta ja parsakaalista

Kalkkunapasta savukalkkunasta ja parskaalista

Jouluksi hankitun savukalkkunan rippeet päätyivät pastakastikkeseeseen, jota höystin sitruunalla, ruohosipulilla ja parsakaalilla.

Tämän joulun helpoin pääruoka oli Hanhialan tilalta hankittu kalkkunan savustettu paistirulla. Paimiossa sijaitseva tila toimittaa pääkaupunkiseudulle Tuomarinkylän noutopisteeseen tilatut kalkkunat, joten ihan Paimioon asti ei tarvinnut ajella. Väärinkäsitysten välttämiseksi mainittakoon, että kalkkunan paistirulla oli ostettu ihan omalla rahalla:)

Hanhialan tilan savukalkkuna oli maukas, ehkä aavistuksen liian suolainen, mutta juuri sopivasti savustetun makuinen. Paistirulla sopii syötäväksi sellaisenaan, mutta myös ruokaisaksi raaka-aineeksi hedelmäisiin salaatteihin, esimerkiksi persimoni-granaattiomenasalaattiin, josta voi jättää vuohenjuuston kokonaan pois ja erityisen hyvin tietysti pastakastikkeeseen.

Kalkkunapasta on täyteläinen talviajan pastaruoka. Sitruunalla raikastettu kermainen ja savukalkkunakastike saa pientä potkua cayennepippurista ja aavistuksen makeutta parsakaalista. Käytin tähän ruokaan pakastimesta löytyineitä parsakaalin nuppuja ja kahden tuorepastan yhdistelmää, naturelia ja pinaatilla maustettua fettucinea, yhteensä noin 300 g.

Kalkkunapasta

250 g – 300 g tagliatellea tai fettucine-tuorepastaa
1 valkosipulin kynsi
1 salottisipuli
1 rkl oliiviöljyä
n. 300 g savustettua kalkkunaa suikaleina
n. 250 g parsakaalin nuppuja (tuoreita tai pakaste)
1 1/2 – 2 dl kermaa tai ruokakermaa
1 sitruuna (raastettu kuori ja 1/2 sitruunan mehu)
suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus – 1/2 tl cayennepippuria
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
Lisäksi:
parmesaaniraastetta
tuoretta patonkia tai maalaisleipää

Leikkaa kalkkunan paistirulla viipaleiksi ja sitten suuhun sopiviksi suikaleiksi. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori. Purista puolikkaasta sitruunasta mehu.

Kuori salottisipuli ja valkosipuli. Hienonna sipulit. Kaada kattilaan tai kasariin oliiviöljy ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä minuutin verran, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää kalkkunasuikaleet sipuleiden joukkoon ja sekoittele noin minuutin verran.

Laita pastavesi kiehumaan ja lisää kiehuvaan suolalla maustettuun veteen pasta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pastan keitinveteen viimeiseksi kahdeksi minuutiksi parsakaalin nuput.

Kaada kerma kasariin ja lisää lämpö lieden keskitasolle. Anna kerman kiehahtaa. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla, sitruunamehulla ja kuoriraasteella sekä ripauksella cayennepippuria. Lisää kastikkeeseen valutettu pasta ja parsakaalinnuput. Viimeistele kastike vielä ruohosipulilla.

Tarjoa kalkkunapasta parmesaaniraasteen ja tuoreen patongin tai maalaisleivän kanssa.

Vinkki: Voit korvata kalkkunasuikaleet myös broilerinsuikaleilla tai saunapalvikinkulla.

Saatat pitää myös pastan kanssa tarjottavista, fetalla maustetuista broileripyöryköistä tai tavallista paremmasta kanapastasta.

Jätä kommentti