Pannacotta ja vadelmakastike

Pannacotta ja vadelmakastike, eli vadelmamelba

Pannacotta, tuo Italiasta koko maailmaan levinnyt jälkiruokalistojen suosikki yllättää helppotekoisuudellaan ja pehmeällä maullaan.

Pannacotan voi höystää marjaisilla kastikkeilla tai hedelmillä oman maun mukaan. Vadelmamelba eli vadelmakastike tuo paitsi väriä myös raikkautta tähän kermaisen täyteläiseen jälkiruokaan.

Kuuma kermaseos on otollinen maustettava, tässä reseptissä vaniljatanko tuo perinteisen vivahteen pannacottaan, mutta yhtä hyvin voit lisätä joukkoon valkosuklaata. Tällöin kannattaa tähän kuuden hengen annokseen lisätä noin 100 grammaa valkosuklaata ja korvata puolet kermasta vaikkapa kevytmaidolla tai jogurtilla.

Pannacotta kannattaa valmistaa ainakin 6-8 tuntia ja mieluiten päivää ennen tarjoilua hyytymään jääkaappiin. Vadelmakastikkeen voi tehdä tarjoilupäivänä, mutta sekin säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään.

Pannacotta ja vadelmakastike

(6 annosta)

Pannacotta
5 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
½ vaniljatanko
4 kpl liivatelehtiä
Vadelmakastike
150 – 200 g suomalaisia vadelmia (pakaste tai tuore)
1/2 – 3/4 dl tomusokeria
1 rkl vettä
1-2 rkl sitruunamehua
Koristeeksi:
suomalaisia vadelmia (pakaste tai tuore)

Laita liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen. Ota vadelmat sulamaan.

Halkaise vaniljatanko, raaputa veitsenkärjellä tangon sisus ja laita se ja tangonpuolikas kattilaan. Lisää kerma ja sokeri kattilaan ja keitä seosta miedolla lämmöllä pari minuuttia. Purista kylmässä vedessä pehmenneistä liivatteista vesi pois ja lisää ne lämpimään kermaseokseen.

Kaada kermaseos siivilän läpi pieniin annoskulhoihin, anna jäähtyä ja hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Mittaa vadelmakastikkeen ainekset kulhoon tai tehosekoittimeen. Surrauta kastike sauva-tai tehosekoittimella tasaiseksi ja purista se siivilän läpi kulhoon tai kannuun ja mausta maun mukaan sitruunamehulla.

Katso myös raikas sitruuna posset -ohje, sekin on helppotekoinen ja hurmaava.

Jätä kommentti