Maukas munakoisopaistos eli Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana, munakoisopaistos

Munakoison mieto maku saa tässä paistoksessa erityisen pehmeän ja herkullisen maun. Paistettujen munakoisoviipaleiden, tomaattikastikkeen, valkosipulin ja basilikan tuoksu vie mielen Italiaan.

Olen vain yhden kerran saanut Italiassa munakoisopaistosta, joka ei hurmannut. Se tapahtui tänä kesänä Veronan reissulla Corte san Mattian tilan ravintolassa. Paistoksen maut olivat kohdallaan, mutta munakoiso oli jäänyt liian raa’aksi. Koska motkottelin toisten tekemisistä, päätin kokeilla pitkästä aikaa, sujuuko munakoisopaistoksen valmistus itseltäni.  Tällä reseptillä lopputulos oli miun maun mukainen:).

Munakoisot voivat olla pitkulaisia tai pyöreitä. Pastakastikkeeseen sopii hyvin noin nakin kokoiset violetit munakoisot. Munakoisopaistokseen kannattaa valita kuitenkin pulleita munakoisoja. Pyöreiden munakoisojen sanotaan yleensä olevan pehmeämmän makuisia kuin meillä Suomessa perinteisesti myytävät pitkulaiset munakoisot. Munakoisojen väri voi vaihdella tummasta, lähes mustasta kauniin violettiin tai jopa valkoiseen.

Valitse kaupasta kiiltäväkuorisia ja kiinteitä munakoisoja. Hyvä munakoiso tuntuu painavalta kokoonsa nähden. Painavissa on myös vähemmän siemeniä ja niiden malto on kiinteä.

Parmesaanilla maustettuun munakoisopaistokseen tulee myös mozzarellaa. Monessa reseptissä mozzarellapallo neuvotaan leikkaamaan viipaleiksi. Minä revin mozzarellan mielummin pienempiin paloihin, näin lautaselle ei päädy venyvä juustolautta, jonka syöminen tuntuu lannistavan raskaalta. Käytän yleensä vain yhden tai korkeintaan puolitoista palloa paistokseen. Mutta sekin on makuasia, monet pitävät juuri tuhdista viipaleesta mozzarellaa, joka on sulanut venyväksi paistokseen.

Munakoisopaistos, Melanzane alla parmigiana

2 isoa munakoisoa tai 3 keskikokoista
2 prk hyvää tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
noin 150 g parmesaaniraastetta
1-2 palloa mozzarellaa (max. 250 g)

reilu kourallinen tuoretta basilikaa
pinnalle:
kuivahtaneen leivän muruja

Pese munakoisot ja poista kannat. Leikkaa munakoisot pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna niiden seistä noin 15-30 minuuttia. Painele viipaleet kuiviksi talouspaperilla, sipaise pintaan oliiviöljyä ja paahda munakoisot parilapannulla ruskehtaviksi.

Tee sitten tomaattikastike. Kuori ja pilko sipulit pieneksi. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää tomaattipyree ja kuumenna hetki. Kaada kattilaan tomaattimurskat. Anna tomaattikastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta kastike sokeriripauksella, suolalla, mustapippurilla ja balsamicolla.

Lado uunivuokaan kerroksittain kastiketta, munakoisoviipaleita, parmesaania, mozzarellaa viipaleina ja basilikanlehtiä. Jätä päällimmäiseksi tomaattikastike- ja parmesaanijuustokerros. Ripottele pinnalle murennettua vaaleaa leipää.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Paistos on valmis, kun munakoiso on läpeensä kypsä ja pinta on saanut kauniin ruskehtavan värin. Anna paistoksen tekeytyä vielä hetki ennen ruoan tarjoamista.

Saatat pitää näistä munakoisoruuista:

Munakoiso-kesäkurpitsapasta

Romescolla täytetyt munakoisotornit

Munakoisosalaatti, granaattiomenaa ja jogurttikastike

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s