Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

Risotto on perheemme suosikkeja, mutta silti veriappelsiinirisotto oli vielä kokeilematta. Nyt sekin on kokeiltu ja hyvää tuli.

Jo viime vuonna veriappelsiinien satokauden aikaan suunnitelmani oli tehdä veriappelsiinirisottoa. Jostain syystä se jäi. Mutta ei hätää, sain viimein sysäyksen tästä Kotiliedessä ja Kotiliesi.fi:ssä julkaistusta veriappelsiinirisotosta. Asiaa auttoi myös se, että veriappelsiineja on ollut nyt todella hyvin saatavilla. Vielä nyt maaliskuun alussa niitä oli supermarketissa runsaasti.

Tein oman versioni tuota Kotiliedessä julkaistua reseptiä mukaellen. Jätin tarkoituksella valkoviinin pois ja lisäsin veriappelsiinimehua sen sijaan. Tavoitteeni oli saada helakan punainen väri, muttei siinä ihan niin käynyt.

Veriappelsiinin ulkonäöstä voi joskus onnistua päättelemään minkä väristä mehua siitä saa. Nyt sain niistä tummanpunaista mehua. Kun appelsiinien kuori on tumma, on pienet mahdollisuudet saada myös hedelmälihaltaan ja mehultaan syvänpunaien appelsiini.  Kaunis väri toimii mehuna ja drinkkinä, mutta kanaliemen kanssa muhiessaan väri katoaa jäljelle jää vain hento punerrus.

Veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinirisotto

noin 1 l  vettä
2 kanaliemikuutiota
2 salottisipulia
4 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä (carnaroli tai arborio)
2 veriappelsiinia (mehu + yhden kuori)
1 dl parmesaanijuuston lastuja
2 – 3 rkl voita

Pese veriappelsiinit hyvin lämpimällä vedellä ja kuivaa ne. Raasta yhden veriappelsiinin kuori ja purista molemmista mehut.

Laita vesi kattilaan ja lisää joukkoon kanaliemikuutiot. Anna veden kiehua hetken ja pidä se kuumana liedellä koko risoton valmistumisen ajan.

Kuori ja hienonna sipulit.  Ota liemikattilan lisäksi toinen kattila tai kasari. Kuullota sipulit oliiviöljytilkassa kasarissa. Kun ne ovat läpikuultavia ja vähän pehmenneitä, lisää riisi a appelsiininkuori.  Ole varovainen, liian pitkässä kuullotuksessa riisi ”sulkeutuu”, eikä enää imekään nestettä.

Ala lisätä kanalientä noin desi kerrallaan, hyvin sekoittaen. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Lisää noin 10 minuutin keittämisen jälkeen veriappelsiinimehu.  Muista hämmentää kunnolla nestettä lisätessäsi. Jatka tätä kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin al dente eli vain aavistuksen napakkaa. Keittoaika on yleensä reilu vartti. Arvioi hämmennellessäsi nesteen määrä, risoton kuluu jäädä löysäksi. Yleensä varaudun vähän liiallisella liemimäärällä, toisinaan riittää jo reilu 7 dl.

Kun risotto on kypsynyt lähes valmiiksi lisää nokare voita. Sekoita hyvin. Kun risotto on valmista, lisää loput voista ja parmesaani-lastut. Säästä halutessasi muutama lastu koristeeksi.  Tarjoa risotto samantien väliruokana tai pääruokana.

Katso myös nämä risottoreseptit:

Sitruunarisotto

Punajuuririsotto

Basilikarisotto

Parsarisotto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s