Silja Linen uusi ruokalista vie jalat alta Ligurian herkuillaan

Keittiöpäällikkö Valter Gaiaudi

Pääsin eilen maistelemaan Silja Linen Tavolàta-ravintolan uudistuneen ruokalistan herkkuja. Menun takana on italialainen keittiöpäällikkö Valter Gaiaudi. Ruokalistan raaka-aineita valitsessaan hän on innoittunut niistä aineksista, joita tavalliset ligurialaiset ostavat markkinoilta.

Oliiviöljy-tasting aloitti makumatkan

Oliiviöljy on italialaisen keittiön kulmakiviä, joten ennen lounaan maistelua tutustuimme uuden ruokalistan herkkuja sävyttäviin Taggiasca-oliiveihin – ja öljyihin. Niitä viljelee perinteisillä menetelmillä Boerin perhe, joka valmistaa öljyjä jo viidennessä polvessa Liguriassa. Oliiviviljelmät on rakennettu terassimaisesti vuoren rinteelle. Oliivien erityinen aromi syntyy meren, metsän ja vuorten läheisyydestä.

Paolo Boer ja oliiviöljy
Paolo Boer ja Taggiasca-oliiviöljy

Maistelimme kolmea oliiviöljyä, joista kaksi oli Taggiasca-oliiviöljyä ja yksi huomattavasti edullisempaa marketista hankittua oliiviöljyä. Ero oli selkeä, Taggiasca-oliiviöljyä sävytti pähkinäinen pehmeys, jota piristi pippurinen, rucolan maku. Laadukkaan oliiviöljyn tunnistaa Paolo Boerin mukaan juuri mausteisuudesta ja pippurisuudesta. Taggiasca-oliiveja – ja öljyjä voi myös ostaa Siljan Tavolàta-ravintoloista.

Uudella listalla runsaasti meren antimia

Tavolàta-ravintoloiden uudella ruokalistalla näkyy Luoteis-Italian Ligurian alueen erikoisuudet ja raaka-aineet; mereneläviä, kalaa, lihaa ja vihanneksia.

– Toimin opettajana Arma Di Taggian hotelli- ja kokkikoulussa, joka on yksi huippuosaamisen kansallisista kouluista Italiassa. Minua inspiroi suuresti eri sesongit ja tuoksut, ja etenkin se, kun kiertelen kala-, hedelmä- ja vihannesmarkkinoilla katsoen, mitä tavalliset kotiäidit ostavat ja valmistavat, Valter Gaiaudi kertoo.

Siljalta kerrotaan, että Valter Gaiaudi teki menun suunnittelussa yhteistyötä Silja Linen laivojen keittiöpäälliköiden kanssa, sillä matkustajien suosikkeja haluttiin säilyttää mukana listalla. Listalta löytyy edelleen kaksi erilaista leikkelevalikoimaa, tomaatti-mozzarellasalaattia, lohta ja sitruunapannacottaa. Ja toki listalla on myös grillattua härän sisäfileetä. Neljän ruokalajin ”Menu Italiano” maksaa 59,00 €, muuten hinnat annoksen mukaan.

Kampasimpukoita ja fenkolia

kampasimpukoita, fenkolia ja sitruskastiketta
Kampasimpukoita, fenkolia ja sitruskastiketta

Saamme ensimmäiseksi maistettavaksi Capesante-nimisen kampasimpukka-alkupalan. Silmiä hivelevän annoksen kampasimpukat on kevyesti savustettu ja maustettu fenkolilla ja tähtianiksella. Sitruskastike viimeistelee aterian alun, joka lupaa hyvää.

Yllättävä turska-annos

Turskaa ja purjoperunavaahtoa
Toivottavasti kuvasta välittyy purjoperunavaahdon kuohkea pehmeys

Seuraavaksi maistellaan, edelleen alkupalalistalta löytyvä, Merluzzo al forno -niminen ruokalaji, joka on todellinen yllättäjä. Annos pitää sisällään Italiassa kovin suosittua turskaa. Ajatus turskasta ei saa mieltäni suuremmin intoutumaan, joten olen tyytyväinen maistelukokoisesta annoksesta. Kunnes kieleni koskettaa basilikaöljyllä sekä Taggiasca-oliivijauheella maustettua purjo-perunavaahtoa, jonka alta löytyy hitaasti hauduttaen valmistettu tuore turskafilee. Purjo-perunavaahdon herkullista makua ei tunnu saavaan kiposta riittävästi, turska on hautunut ihanan pehmeäksi, se suorastaan sulaa suuhun. En ole ihastukseni kanssa yksin, koko pöytäseurueemme huokailee: ”kunpa kipon voisi nuolaista puhtaaksi”. Mietin, oliko huipentuma tässä.

Punasikuria lasagnessa

Makumatka jatkuu pääruokia kohti. Tarjolla on voissa paistettu ruijanpallasta haudutetun endiivin ja kevyesti karamellisoidun klementiinin kanssa. Mainiota sekin. Kanirullaa munakoisokaviaarin, kauden kasvisten ja timjamikastikkeen kanssa. Sekä primi-listalta lasagnette al gorgonzola, jonka erikoisuutena on punasikuri. Gorgonzola ja uunissa hautuminen on kesyttänyt punasikurin terävyyden ja tämäkin ruoka sulaa maistelijansa suuhun.

Tavolatan_paaruokia
Pääruoat tarjoiltiin maistelulounaalla seisovasta pöydästä, muuten ne tuodaan annoksina asiakkaille.

Oliiviöljyjäätelöä lounaan päätökseksi

Luulin jo, että ruokalistan huiput oli maistettu. Mutta Gelato all’olio, oliiviöljyjäätelö, hurmasi sekin täydellisen notkealla ja yllättäen kevyellä rakenteellaan. Oliivimurut toivat annokseen täydellisen suolaisen ja makea yhdistelmän. Mainiolta jäätelö maistui vadelma- ja mansikkakastikkeenkin kanssa.

Oliiviöljyjäätelö
Oliiviöljyjäätelöä ei kannata jättää maistamatta, mainio suolaisen ja makean yhdistelmä

Pelkästään Tavolàta-ravintoloiden uuden ruokalistan vuoksi kannattaa miettiä laivamatkaa. Valter Gaiaudin suunnittelema menu on saatavilla Silja Linen ja Tallinkin laivojen Tavolàta-ravintoloissa 1.4.-31.3.2019.

Maistelulounaan lehdistölle sekä ruokablogaajille tarjosi Silja Line ja Tallink.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s