Aamiaiseen kannattaa satsata

Lejos aamuvallankumous

Olin tänään Lejos Oy:n tarjoamalla aamiaisella Elisan kulmassa ja kuuntelin samalla ravitsemustutkija Patrik Borgia. Ainakin viimeiset 16 vuotta olen syönyt omasta mielestäni kunnon aamiaisen. Tänään hoksasin, ettei se nyt ihan niin olekaan.

Tuon 16 vuotta tiedän varmasti siitä, että noina vuosina ollaan teinipojan kanssa istuttu yhdessä aamupalalle. Hänen annoksensa on reippaasti runsaampi kuin minun, mutta on siinäkin petrattavaa.

Vaikken olekaan erityisen aamuvirkku, nautin silti aamuista ja aamiaisista, erityisesti yhdessä muiden kanssa. Kuten monella muulla virkeyteni tai äreyteni riippuu siitä miten hyvin olen nukkunut yöllä. Mutta voi se johtua syömisistäkin.

Syön aamulla yleensä yhden paahdetun ruisleivän, jonka päällä on juustoa, tomaattia ja basilikaa, juon lasin tuoremehua sekä kupin kahvia. Sen jälkeen en jaksa syödä muuta. Patrik Borgin mielestä kannattaisi jaksaa. Hänen mukaansa pitää syödä ainakin kaksi palaa leipää tai kunnon annos puuroa (vähintään 1,5 dl hiutaleita), kourallinen jotain proteiinipitoista, kuten kananmuna, rahkaa tai pähkinöitä sekä hedelmiä ja marjoja.

Paahdettu tositumma reissumies, vuohenjuustolevite, basilika, juusto, tomaatti

Borgin mukaan aamiainen ja lounas tuovat puskuria koko loppupäivään. Hyvä ja riittävän runsas aamiainen on paras keino välttää turhaa napostelua ja makean syöntiä. On ihmisiä, jotka pärjäävät oikein hyvin ilman aamiaista, mutta heitä on aika vähän. Aamiainen on erityisen tärkeä niille henkilöille, joilla on heikko nälänsäätely.

Borg paljasti myös helpon testin, jonka avulla tiedät, syötkö riittävästi aamupäivän aikana. Kuinka usein tunnistat nämä lauseet omiksesi?

  1. Apua, ihan hirveä nälkä!
  2. Ei mulla oikeastaan oo nälkä, mutta mun pitää saada jotain pientä makeaa tai naposteltavaa

Jos noin käy kovin usein, taustalla on todennäköisesti liian pieni aamiainen tai lounas. Kun nälkä on oikein hurja, ei enää pystykään syömään järkevästi.

Mikäli aamiainen ei maistu, Borg vinkkaa heräämään hieman aikaisemmin ja harjoittelemaan. Muutaman viikon päästä aamiaisesta tulee jo tapa.

Borg neuvoo, ettei syömisestä ylipäätään pidä tuntea huonoa omaatuntoa. Hän kannustaa intuitiiviseen syömiseen, kehon kuuntelemiseen, johon ei liity jännitteitä. Hyvä omatunto on kohtuuden edellytys.  Uskon siihen.

Elintarvikemaahantuoja Lejos avaa Helsingissä Elisan kulmaan aamiaisbaarin kuluttajille 17.-19.1.2018, jolloin jokaisen aamun 100 ensimmäistä pääsee nauttimaan aamiaista maksutta klo 7.30 alkaen. Tempauksen tarkoitus on muistuttaa kuluttajia aamiaisen merkityksestä sekä antaa uusia vinkkejä aamupalalle. (Aamiaisbaarin osoite on: Aleksanterinkatu 19.)

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s