Testauksessa Rouva Kasviksen Parhaat -keittokirja

Rouva Kasviksen Parhaat

On keittokirjoja, joita selatessasi tiedät niiden tulevan kulumaan käsissäsi, taittumaan hiirenkorville ja saamaan roiskeita niin, että jotkut sivut liimaantuvat yhteen. Rouva Kasviksen Parhaat on juuri tällainen keittokirja.

Pirjo Toikkasen Rouva Kasviksen parhaat –kirjaa selatessa tulee hyvälle mielelle. Laura Riihelän ottamat kuvat ovat kauniin rouheita, ruokaa kunnioittavia. Niissä ei ole turhaa kikkailua ja ne sopivat kirjan ohjeiden makumaailmaan ja tyyliin. Reseptit ovat houkuttelevia ja  helposti lähestyttäviä. Ohjeissa käsitellään kasviksia taidolla ja antaumuksella.

Rouva Kasviksen Parhaat -keittokirja

Rouva Kasviksen parhaat ohjaa lukijaa lempeästi houkutellen satokauden mukaiseen kokkaukseen. Sadan kasvispainotteisen reseptin joukossa on muun muassa salaatteja, lisukkeita, keittoja, patoja, leivonnaisia ja jälkkäreitä. Pääpaino on kasvisruoassa, mutta löytyy ohjeista lihaa ja kalaakin.  Reseptien lisäksi Rouva Kasviksen parhaat tarjoaa runsaasti hyödyllistä kasvistietoutta.

Erityisiä ihastuksen huokauksia minussa herättivät savustetuista palsternakoista tehty sosekeitto, Annanperunat sekä uunifeta ja paahdetut kasvikset. Heti, kun käteni kestää maa-artisokkien haastavan kuorimisen, kokeilen uunipaahdettuja maa-artisokkia samettisen dippikastikkeen kanssa. Pelkkä reseptin nimen kirjoittaminen tähän saa veden herahtamaan kielelleni.

Rouva Kasviksen Parhaat, pavut

Pirjo kertoo kirjassaan tarttuvansa tuoreisiin palkoineen syötäviin papuihin syksyisin heti, kun niitä saa läheltä tuotettuna. Olen tässä asiassa aivan samanlainen. Niinpä päätin kokeilla rouva Kasviksen papureseptiä. Eikä se kaduttanut. Esikeitettyjen papujen pyöräyttäminen oliiviöljyssä ja valkosipulissa tuovat mukavaa vaihtelua keitettyihin papuihin, joita yleensä teen. Hunajan makeus, soijan suolaisuus ja paahdetut seesaminsiemenet viimeistelevät pavut herkulliseksi lisukkeeksi.  Ohjeessa on käytetty sekä vihreitä taitepapuja että keltaisia vahapapuja. Minulla sattui olemaan vain vihreitä papuja, joten sen verran poikkesin alkuperäisreseptistä. Tällaisia niistä tuli.

Vihreät pavut

Pavut parhaimmillaan

(resepti on kirjasta Rouva Kasviksen parhaat)

250 g vihreitä taitepapuja ja 250 g keltaisia vahapapuja (tai 500 g vihreitä taitepapuja)
vettä, 1/2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl oliiviöljyä (tai voita)
1/2 tl suolaa
2 tl vähäsuolaista soijakastiketta
1/4 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria tai hunajaa
1 dl seesaminsiemeniä

Poista pavuista kannat. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Veden tulee juuri ja juuri peittää pavut. Valuta vesi pois.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna pannussa oliiviöljy, lisää valkosipuli ja pavut. Kuumenna papuja käännellen 3-4 minuuttia. Mausta suolalla, soijakastikkeella, pippurilla, viinietikalla ja sokerilla tai hunajalla.

Paahda seesaminsiemenet toisessa pannussa ja ripottele pannulle.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s